The old Admiral

Clas Uggla (även Claes) föddes på Averstad i Ölseruds socken i Värmland omkring år 1614 som son till översten Johan Uggla och Margareta Gyllenmärs.

Som son till en överste hade hans far helt säkert goda förbindelser uppåt. Därför fick Claes jobba som Page vid hovet som ung. Kanske någon gång mellan 15 och 20 års åldern. Karl den X var då kung. En page var en slags passup men med lite speciella privilegier. Man kan nog säga att var man page var man också påläggskalv. Det fanns ett flertal pager vid hovet.

När han var ca tjugo år gammal följde han med den svenske ambassadören Erik Gyllenstierna till Moskva. Året därpå hjälpte han Axel Sparre på ett uppdrag i Warszawa. Under danska kriget 1643-1645 deltog han som frivillig i striden till sjöss på flottan som Klas Fleming kommenderade över.

Året efter, 1646, blev Uggla musketerare vid den svenska armén i Tyskland. Vid belägringen av Prag 1648 utmärkte han sig för stor tapperhet. Dåvarande Pfalz-greven Karl Gustav gjorde honom till sin hovjunkare. Uggla blev sedan utnämnd till kaptenlöjtnant.

Vid cirka 36 års ålder utnämndes han till kapten vid livgardet och som sådan följde han med Karl X till polska kriget. När sedan det danska kriget åter bröt ut 1657 gick han över till flottans tjänst igen.

Samma år fick han uppgiften att bygga Dalarö skans på ny plats.

Han fick befälet över 300 man för att utföra detta uppdrag.

1660 till 1672 var han chef för Västgöta och Bohus båtsmanskompanier. Han synes haft stor förmåga att få folk med sig. Han var mån om sina underlydande och lyckades tex. utverka 10 daler i årslön istället för 8 åt sina rote karlar vid ett tillfälle.

Han blev befordrad till major vid amiralitetet, och med den titeln deltog han i sjöslaget mot den holländska flottan i Öresund i november 1658 där han gjorde betydande insatser.

Två år senare , 1660, utnämndes han till amirallöjtnant. Under en treårig vistelse i Lűbeck övervakade han byggandet av de krigsskepp, Jupiter och Mars, som var beställda för svenska flottans räkning. Tio ĺr senare (1670) befordrades han till amiral och amiralitetsråd och på 1670-talet gifte han sig också med Kristina Maria Sparre. 1676 upphöjdes han till friherrligt stånd.

Fler händelser 1660.

Karl den X dog 1660. Eftersom hans son karl den XI då endast var sex år gammal styrdes riket istället av överförmyndare. Denne var Magnus Gabriel de la Gardie. Denne var den forne drottning Kristinas favorit.

Karl den XI växte upp i det gamla slottet tre Kronor. Han var inte mycket för läsning utan gillade bättre ridning, fäktning och jakt.

I trädgården strax innanför slottets murar hölls vilda djur som Karl den XI fick leka med. Bilden är en vy i stort sett från sydost. Betraktaren har alltså ryggen mot skeppsholmen.

Karl den XI kröntes till kung 1672. Han var då 16 år gammal. Kröningen skall ha varit mycket pampig. Det hade gått bra för Sverige under 1660 talet vad avsåg utrikeshandeln. Dock var stadsfinanserna för det ej starka. Det var nog adeln det hade gått bra för. Man kan säga att vi hade budgetunderskott.

Den svenska stormakten var hotad. Många ville åt provinserna.

Den danska armen ryckte in i Holstein- Gottorp 1675. Därefter in i Mecklenburg. Där innehade svenskarna fästningen Wismar. Danskarna belägrade fästningen som efter lång tid fick ges upp. Därmed hade danskarna öppnat krig mot Sverige.

Slaget vid Öland den 1 juni 1676:

Här anförde Uggla en del av den svenska flottan mot de förenade danska och holländska flottorna. Ytterst ansvarig för denna operation var riksrådet och tillika landkrabba Lorentz Creutz.

Detta var det så kallade Karl den XI:s krig. Detta blev Ugglas sista bragd. Efter att Creutz´s fartyg "Kronan" sprängts i luften och denne omkommit, vände hela den fientliga styrkan sig mot Uggla som förde befälet över skeppet "Svärdet".

Trots att han omringades av femton fartyg och fick tre av Svärdets master nedskjutna, ville han inte ge sig utan fortsatte att försvara sig med stort mod. Slutligen kom en brännare och hakade sig fast vid "Svärdet" som genast fattade eld. Man ropade åt Uggla att han skulle ge sig.

Uggla svarade; att han icke ville lämna ett så kapitalt skepp med så stora stycken i fiendernas händer utan hellre fäkta som en ärlig man, till dess han måste salvera sig i sjön. (Stycken är det samma som kanoner).


Följden blev att Uggla stupade i striden med sexhundra man av sin besättning. På den tiden innebar det faktum att han inte ville ge sig att han heller ej blev besegrad.

Idag skulle vi nog kalla detta för besegrad men på den tiden var krig till stor del en fråga om heder och ära varför han alltså var "obesegrad". Det sägs att man från Öland kunde se skenet av det brinnande skeppet till långt in på natten. Uggla blev cirka 62 år gammal.

Återstoden av skeppet har ännu inte återfunnits. Trots idoga efterforskningar.

 

 

En liten orientering

 

Flottan sågas genom isen.

Karl den XI ville i slutet av 1675 skynda på flottan att gå ut.

Uggla klagade över det oövade manskapet och krävde att de gamla erfarna kompanibåtsmännen åter skulle mönstras. Rådet gick med på hans krav och ställde 1000 erfarna sjömän till hans förfogande. Men också båtsmännen var ovilliga att gå ut och krävde istället "att få gå till landet". Först den 23 januari var Uggla ute vid Dalarö och han möttes då av det föga överraskande beskedet att hela Mysingsfjärden låg tillfrusen. Bönderna körde sedan flera dagar med häst och vagn över isen.

I början av februari skedde ett omslag till mildare väder. Då uppstod den märkliga tanken att såga hela flottan genom isen. Ett sådant företag hade aldrig tidigare genomförts. Iden kom från en aldrig outtröttlig Lindschöld. Bland erfarna sjömän ansågs utsågningen för vidunderlig och väckte löje. Amiral Uggla förklarade sarkastiskt att han för sin del "icke lärt den konsten".

Lindschöld gav emellertid inte upp utan läste inför rådet upp det brev från kungen där amiral Uggla beordrades att ofördröjligen gå till sjöss. Uggla lämnade sammanträdet men kallades tillbaka inför rådet som förklarade att det var hans plikt att göra sitt yttersta för att få ut flottan på segelbart vatten.

Ett arbetslag på 900 man rekryterades ur allmogen. Efter många umbäranden hade man tillslut den 14 februari sågat ut skeppen till Älvsnabben. Lindschöld for tillsammans med Lorenz Creutz ut dit bara för att konstatera att också havet utanför var istäckt.

Efter ett tag började det att blåsa och skeppet Leoparden skruvades sönder av isen.

Nu gav även Lindschöld upp. Manskapet sändes hem och först i slutet av maj kunde flottan sätta segel!

 

Något mer om sjöslaget 1676.

Under sommaren 1676 sökte man åter möta danskarna i strid. Den 25 och 26 maj seglade man i vattnen mellan Bornholm och Femahrn. Båda dagarna möttes flottorna och ett antal kanonskott avlossades men någon verklig närstrid blev det aldrig.

Kungen reste ner till Trelleborg i det nu svenska Skåne för att följa striderna. Då han mötte sina amiraler den 27:de sa han: Nu är min vilja att I i övermorgon, den 29:e lättar med flottan och angriper amiral Juel, där som han ligger för era ögon. (Juel var danskarnas amiral).

Då trädde Claes Uggla fram och sade: Eders majestät, fienden ligger innanför sandbankarna och väntar med alla fördelar på sin sida och väntar utan tvivel på hastig secours från Köpenhamn -. Han känner som sitt a, b, c alla kurser medan vi intet vet därom.

Vad är då din mening Claes? frågade kungen. Mitt råd är, sade Uggla, att vi går upp utefter den svenska kusten och väntar där på fienden, och om vi i slaget blir olyckliga, så kan vi strax retirera innanför skären.

Kungen fann detta råd gott och övriga instämde.

Annat smått och gott.

En sång skriven av Oscar II Ur Oscar Fredriks samlade skrifter del I, 1905

Hvad storm genom rymderna går!

Kring "Svärdet", med flagga på mast,

Se, väldiga åskmolnet står

Församlas, tätt slutna i hast,

Med krossande blixt i sitt sköte.

En handfull behjärtade männer -

De yrande vågor till möte

Claes Ugglas kamrater och vänner -

Så ängsligt slår måsen sin lof,

Och striden förnyas med fart.

Och korparne skreko på rof

Dock skingrade, krossade snart,

Men ljuslockig Delling sig döljer

Clerck, Grönvald och Dünkaerk sig draga

Och bäfvande anletet höljer

Ur leken. - De voro för svaga,

I sörjande skyarnes dok.

Och "Svärdet" blir lämnadt allen´.

Ett dödsbud bland böljorna lopp.

Men Ugglan var aldrig för god

På Dannebrogs drakar i topp

Att fåmga: - det kostade blod!

Stridstecknet, det blodröda, flammar;

Fast Tromp och Nils Juel och flera

Sig vända ektimrade stammar

Ej tröttna att vildt kanonera,

Mot "Cronan", hvars tredubbla lag

I nätet han blir dock ej snärd.

Böd fiendes aktning i slag,

Det spränges af tve-eggadt Svärd,

Som samm lik en konung på hafvet,

Högt svingadt på fradgande vågor,

Men ack! i dess djup blef begrafvet

Vid glans af förhärjande lågor,

Vid stormens fördubblade dån.

Med död på sin härdade udd.

Hur präktigt! Se, lågan slår ut.

Som björnen, orubblig och fast,

Det hviner; - en knall, - det är slut! --

Stod Uggla ännu, då med hast -

Men åter går striden på vågen

Hur hjälten än spejar och vakar -

Mer högljudd än vindar i tågen

Vid stäfven en brännare hakar

Af jagade drakarne gny.

Sig lömskt och med flammornas sken

Förgäfves den fege vill fly.

Omhvärfver de kämpande re´n.

Han ser blott vidtgapande grafven.

Och lågor - en gnistrande kedja -

Djupt under sin fot - eller glafven.

Båd´ bogen och topparne svedja -

Som öfver hans hjessa är höjd.

Själf fienden bäfvande flyr

Då ljuder ett bärgningens ord:

Saknad dock följer. Dig +Rana

"Vi springa i luft - Öfver bord!

Gästar jag ej som vän.

Till räddning sök spillror, som flyta

Längtande blickarne spana

Kring vraket på skummande yta!

Uppåt igen,

Re´n nalkas vår sista minut,

Om ej i slukande bölja

Fort, skyndom ur lågornas ut!"

Älskade draken får följa.

Och ändtligt de tappraste sveko,

För vapenmakt icke de veko,

Men blott för den kväfvande rök.

Claes Uggla den brådskan ej led.

Grånade flaggmannen vaggen,

Han stod "som i djupaste fred";

Vågor, än en sekund!

Stod kvar, tills han ensam sig finner

Lågor, fort stigen mot flaggen!

På däck, som i lågor försvinner.

Härligt en stund

Stolt synar han ännu en gång

Blågula dukarne brinne!

Sitt sjunkande skepp. Med ett språng

Sedan vi båda försvinne!"

Se´n modigt han störtar i vågen

Och kväder, med döden i hågen,

Så kvad han. I rökmoln försvann

Med blicken på brinnande flagg:

Den flagg, för hvars ära han brann,

Och hjälten med mattade händer

En hälsning till afsked den sänder.

"Vingade stunderna ila.

Se´n sjönk han i svindlande djup,

Snart i den djupblå sal

Föraktande räddarens slup.

Tröttade kämpen får hvila.

Sin ära han funnit i hafven:

Böljan är sval,

Där söker han hvilan och grafven,

Vinkar mig ned efter striden,

Och dit följer "Svärdet" sin chef.

Ned till den eviga friden.

 

 

På följande blad syns Svärdet i slagets slutskede.

Det är en dansk målning.

Svärdet